Geen producten (0)

stappenplan snuffelkussen

stappenplan snuffelkussen

Stappenplan snuffelkussen



Bedankt voor je aankoop van een uniek snuffelkussen!

Deze snuffelkussens zijn bedoeld om je hond lekker bezig te laten zijn en mentaal uit te dagen.

Het snuffelkussen is voor de hond die al goed weet wat hersenwerken is, beginnende hersenwerkers raken te snel gefrustreerd door het snuffelkussen.

Het snuffelkussen is dus niet voor beginnende hersenwerkers!

Het snuffelkussen bevat een aantal losse lapjes fleece.
Deze lapjes gebruik je om lekkere voertjes of snacks in te doen.
De lapjes met de voertjes stop je in het kussen.
Je hond ruikt dat er in een lapje fleece wat lekkers zit en zal het uit het kussen trekken en gaan uitvogelen hoe hij het voertje uit het lapje kan krijgen.

Dit snuffelkussen zorgt ervoor dat je met je huisdier samen bezig bent. Het versterkt de band onderling, en zorgt ervoor dat je hond meer tevreden en zelfs rustiger is.

Is je hond onzeker? Door hersenwerk bouwen ze zelfvertrouwen op.
Je hond zal zich steeds meer op je gaan richten en de verbinding tussen je hond en jezelf zal steeds sterker en mooier worden.

Laten we gaan werken met onze hond!
We gaan zijn hersens laten werken!

Hersenwerken doen we in absolute rust. Je praat niet of echt minimaal. Uiteraard mag je je hond wel op een rustige manier aanmoedigen in de aanleerfase.
We willen een ontspannen hond, die rustig wacht tot je klaar bent, die zijn impulsen kan beheersen.
Dat lukt natuurlijk niet vanzelf.
We gaan bij het begin beginnen.

Waarom is het belangrijk om het stap voor stap aan te leren?

Als je gelijk al de voertjes verstopt in het snuffelkussen, zal de hond ze ruiken, maar niet weten hoe hij ze eruit moet krijgen, en zal dus zijn tanden gaan gebruiken en gaan slopen, met als gevolg hyper en wild gedrag.
Dat is niet de bedoeling, we willen juist rust en ontspanning, dus we leren het ze stap voor stap.

De basis om het hersenwerken met het snuffelkussen aan te leren, is hetzelfde als met de snuffelmat. Voorkom altijd stress bij je hond. Let goed op of je stress signalen ziet. Als je hond dat laat zien, ga je te snel. Ga dan weer wat stapjes terug, en leer het rustiger aan.

Dit zijn enkele stress signalen:

  • gapen
  • oogwit tonen
  • hijgen
  • weglopen
  • tongelen (tong snel over de neus halen)
  • pootje heffen
  • spanning afschudden

Let op: doe alle stappen een aantal keren. Als je hond geen stress signalen laat zien, ga je door naar de volgende stap.

Werk op het tempo van je hond. Ook al doe je tien weken over 1 stap, als jij en je hond dat fijner vinden, is het prima. 

Stap 1:
Eerst breng je de hond naar zijn plaats, zonder of minimaal te praten.
Daar blijft hij totdat je klaar bent.

Geef je hond de tijd om te begrijpen wat de bedoeling is.
Ga je te snel, dan zal je hond gefrustreerd raken; niet meer luisteren, wild worden, slopen etc.
Ieder levend wezen heeft tijd nodig om nieuwe dingen te leren, zo ook je hond. Laat geen negatieve emoties toe, heb begrip voor je hond.

Stap 2:
Leg het kussen heel rustig neer, het is iets nieuws voor je hond, dus hij zal het willen onderzoeken.
Haal een paar lapjes fleece uit het kussen en leg het voor het kussen.
Laat je hond komen; gebruik een handgebaar, een lachje, een knikje, je ogen of een enkel woord.
Je hond mag snuffelen om te kijken wat dat voor een vreemd ding is.
Zeg niets, laat hem even zijn gang gaan.

Let op: je hond mag niet wild worden, niet gaan proberen te slopen!
Gebeurd dat? Rustig blijven, je hond rustig naar zijn plaats brengen en het kussen weghalen.
Probeer het een poosje later weer, het duurt misschien even, maar elke hond kan dit leren.

Heeft je hond het kussen besnuffeld?


Stap 3.
Breng je hond weer naar zijn plaats.
Zorg dat je een paar voertjes bij de hand hebt en leg de voertjes bovenop het kussen.
Niet verstoppen!
Nodig de hond uit om te komen en aan het kussen te snuffelen.  Hij zal de voertjes ruiken en hij mag de voertjes eten. Je hond leert zo dat het kussen iets leuks is.

Stap 4:
Je doet je hond weer even terug naar zijn plaats. Nu ga je een voertje bovenop een lapje in het kussen doen. Dus niet verstoppen, gewoon er bovenop. Laat je hond komen, snuffelen en opeten zodra hij het vindt. Dit ga je opvoeren met meerdere lapjes; voertjes erbovenop, en je hond gaat het zoeken en eten. Als dat goed gaat, doe dan het voertje een beetje onder het lapje. Je hond leert nu dat bij de lapjes, lekkere voertjes te vinden zijn.

Stap 5:
Hond weer op zijn plaats. Haal de lapjes uit het kussen. Voor nu ga je er alleen eentje gebruiken. Leg het lapje voor het kussen op de grond, en doe er een voertje bovenop. Geef je hond toestemming om te komen, door middel van een lachje, knikje, oogcontact, handgebaar of een enkel woord. Je hond besnuffeld het lapje en eet het voertje op.

Stap 6:
Hond weer op zijn plaats.
We gaan verder met het lapje.
Leg er weer een voertje op, en doe nu een kant van de stof iets over het voertje heen. Het voertje moet nog zichtbaar zijn. Je hond mag weer komen, en laat hem zijn voertje opzoeken.

 

Waarom al deze kleine stappen? Kan het niet wat sneller?

Begrijpelijk dat je dat denkt. Dit snuffelkussen biedt veel creatieve mogelijkheden om voertjes in de lapjes te verstopppen en door ze op verschillende manieren in het kussen te doen. Als je deze stappen overslaat, is er een grote kans dat je hond heel gefrustreerd gaat raken zodra jij de voertjes moeilijker wil gaan verstoppen. Je hond heeft dan de basis overgeslagen, en raakt in de war. 

Volg daarom de stappen, en als je hond het al snapt, geweldig, dan ga je er sneller doorheen

Stap 7

Hond weer opzijn plaats. Vouw het lapje dubbel met een voertje erin. Laat je hond komen, hij moet nu zijn neus gaan gebruiken.

Stap 8

Maak nu een rolletje van het lapje met het voertje erin. Dit is al een stuk moeilijker. Oefen dit net zolang tot je hond het goed snapt en leuk vindt.

Kijk goed naar de lichaamstaal van je hond; vindt hij het nog leuk? Of raakt hij gespannen? Speel daarop in. Vindt je hond het leuk? Lekker doorgaan. Zie je spanning? Terug naar de vorige stap, en dat een paar keer doen, en dan stoppen. Elke dag eventjes oefenen. Bij een teken van spanning, afsluiten met een makkelijke oefening en stoppen. Zo oefen je elke dag even tot je geen spanning meer ziet, dan ga je naar de volgende stap.

Stap 9

Maak weer een rolletje van het lapje met een voertje erin, en leg het bovenop het kussen. Niet het lapje in het kussen doen. Je hond moet nu op zoek naar het lapje dat niet meer op de grond ligt, maar op het kussen.. Als je hond het niet direct snapt, help hem dan door een handgebaar naar waar het lapje is. Oefen dit weer net zo lang tot hij snapt dat vanaf nu het lapje niet meer opde grond ligt, maar op het kussen.

Stap 10

Hond weer op zijn plaats. Nu ga je het lapje met het voertje een klein stukje in het kussen doen, ongeveer 1/3 stukje. Het begint vanaf nu moeilijk te worden. Je hond gaat leren met zijn poten en bek te gaan samenwerken. Met de poten moet hij het kussen tegenhouden en met zijn tanden trekt hij het lapje eruit. 

Neem voldoende tijd voor deze oefening. Als je dat doet, dan ga je merken dat je hond het nu erg leuk begint te vinden

Stap 11

Zo ga je steeds een stukje verder met het lapje in het kussen te doen. Dus eerst een klein stukje in het kussen, en steeds doe je het lapje een stukje verder in het kussen.

Stap 12

Als stap 11 goed gaat, neem je nog een lapje erbij, en daarna nog een paar. En als dat goed gaat, dan doe je een lapje aan de zijkanten en de onderkant van het kussen. Is weer een stuk moeilijker!

Help je hond als hij het even niet meer snapt. Zorg ervoor dat het leuk blijft. 
Stop op tijd, dit is erg vermoeiend voor je hond.  

Lukt het even niet meer? Terug naar de oefening die je hond kan dromen, en stop op het moment dat je hond succes heeft.

 

Voorlopig focus je hierop, van de lapjes een rolletje maken, in het kussen doen, en je hond mag het eruit halen. Hij zoekt het voertje en eet het op.

Doel is uiteindelijk dat je voertjes in al de lapjes verstopt, en de lapjes in het kussen doet, bovenop, onderop, zijkanten. Overal in het kussen kun je de lapjes doen.

Als laatste stap zetten we jou ook aan het werk :)

Laat je eigen creativiteit de vrije loop; rol, vouw, knoop de lapjes fleece voor steeds meer uitdaging!

Iedere keer als je iets nieuws doet met een lapje, volg je bovenstaande stappen. Stap voor stap laat je je hond zien wat de bedoeling is.

Het leuke van dit snuffelkussen is; het is een speelse manier van hersenwerken. Veel honden gaan ermee gooien, of slepen het een stukje mee, brengen het naar hun mand, en jouw hond doet misschien weer wat anders. :)

Dat is allemaal prima, zolang het geen frustratie is! Is dat het wel, dan ben je te snel gegaan met aanleren. Ga weer een paar stappen terug, tot het punt waarop je hond geen frustratie laat zien. Vandaar bouw je weer op.

Goed aangeleerd is dit snuffelkussen een geweldige bron van jaren hersenwerk plezier, juist omdat je met creativiteit iedere keer wat anders kan doen met de lapjes.  


Blijf opletten dat je niet teveel praat! Altijd zelf heel rustig zijn. De bedoeling van hersenwerken is dat de hond in totale rust kan werken, we willen een ontspannen hond.
Laat hem op zijn eigen tempo werken, geniet gewoon van het samenwerken met je hond.

Het is per hond verschillend hoe snel je kunt gaan, sommige honden kunnen in één dag de stappen doorlopen, andere honden per dag één stap, of die een aantal dagen over één stap doen.
Wat belangrijk is; observeer je hond, ga niet te snel. Het is de bedoeling dat zowel je hond als jijzelf hieraan veel plezier gaan beleven!

Als alle stappen goed zijn doorlopen en je merkt dat je hond er plezier in begint te krijgen, kun je de hoeveelheid voertjes wat gaan opvoeren.
Je zult zien dat als het goed is aangeleerd, je hond na verloop van tijd rustig een deel van zijn maaltijd bij elkaar werkt en er heel voldaan en tevreden van wordt.

Een paar algemene regels: 

  • Blijf er altijd bij.
  • Houd het in het begin kort.
  • Houd rekening met de mogelijkheden van je hond, een platte neus heeft meer moeite met het uitrollen van de lapjes fleece.
  • Houd het op ongeveer 10 tot 15 minuten.
  • Is je hond klaar, ruim het kussen op.
  • Laat alles wel drogen.

10 minuten hersenwerken staat gelijk aan een stevige wandeling.

 

Is je hond na een tijdje een harde werker en wil hij meer? 
Laat hem werken voor al zijn eten, onze honden zijn gelukkiger als ze mogen werken.
Wissel het wel af met verschillende soorten hersenwerkjes, bijv snuffelmatten of neem materialen die je al in huis hebt, bijv voertjes in lege eierdozen, verstoppen in theedoeken, voertjes in bekertjes en dat her en der neerzetten, etc, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Daag je hond uit, hij zal steeds gelukkiger worden en steeds meer op je gericht zijn!
Je hond vindt het geweldig om zo met je samen te werken, je zal zien na verloop van tijd, hoe goed hij op je zal letten doordat je niet praat, de kleinste gebaren of zelfs de bewegingen van je ogen zal hij zien en erop reageren!

Strooi ook eens voertjes in de tuin, maak een spoor door de tuin en in huis.
Zelfs buiten tijdens de wandeling kun je voertjes strooien en de hond laten zoeken.

Houd steeds de 2 regels voor ogen:

  • Praat minimaal, totale rust
  • Geen hyper gedrag, niet slopen

Heb je een onzekere hond die bij jou bevestiging zoekt? Dan mag je uiteraard wel aanmoedigen! Maar let op dat je dat niet te ver doordrijft. Gaat je hond opgewonden op jou reageren, dan moet je rustiger aanmoedigen.

 

Hersenwerk is ook uitstekend in te zetten in stressvolle situaties:
is je hond bang voor bijv visite? Als eerste de visite de hond totaal laten negeren, en geef de hond een hersenwerkje, door het snuffelen kalmeert de hond zichzelf
Bang voor de dierenarts? Geef alvast in de wachtkamer een hersenwerkje
Bang voor vuurwerk, ook dan kan hersenwerk helpen
Bij alle angsten ligt het er aan hoe ver de angst is. Als de hond al in paniek is, is hij niet meer bereikbaar  en helpt dit niet meer. Maar geef je bij de eerste tekenen van onrust een hersenwerkje, dan zal het zeker kalmeren!

Snuffelen kalmeert!

Praktisch gebruik van het snuffelkussen:

  • na gebruik direct weghalen
  • kussen na ieder gebruik even laten drogen
  • wassen op 30 graden
  • het kussen is gemaakt van sneldrogend fleece en van polyester of canvas 
  • na iedere wasbeurt zal het kussen er weer als nieuw uitzien

Kijk voor meer info over al onze producten op www.madebyshuko.nl

Veel plezier met het snuffelkussen!


nb Dit snuffelkussen is niet voor pups, begin met huis,-tuin- en keukenmaterialen.



0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.

Pinterest Facebook